Vanaf De Eerste Dag, Als Cloud Engineer Aan De Slag

Vorig jaar december ben ik bij Wiconic in dienst gekomen. Nu 10 maanden later heb ik mijn eerste project afgerond. Hard gewerkt en veel geleerd. Vanaf de eerste werkdag in mijn rol als cloud engineer aan de slag, om een groot rekencentrum te verhuizen naar de Azure cloud.

De eerste fase van mijn project was om een CLI (command line interface) te bouwen, met Azure en Azure DevOps API. Met de CLI, Yaml scripts en API’s configureer en controleer je de onderdelen van Azure cloud en Azure DevOps. Voorbeelden van Azure onderdelen zijn Subscriptions, Netwerkcomponenten (hub & spoke), Rollen en Users.

In deze eerste fase hebben we ook omgevingen (Spokes) voor applicaties in Azure uitgerold. Bij dat uitrollen kennen we rechten toe aan de juiste personen. Hierdoor waarborgen we de veiligheid van de Cloud omgeving. Met behulp van met JSON files en CI/CD pipelines rollen we een cloud omgeving automatisch uit. Dat automatisch uitrollen is betrouwbaar, herhaalbaar en voorkomt onnodig handwerk.

De tweede fase startte de formele oplevering van de eerste fase. Die fase betrof het migreren van van on-premise workloads (lees: applicaties) naar de cloud.

In deze tweede fase hanteren we drie stappen:

  • Stap 1 is in samenspraak met de product owner een inventarisatie van de benodigde resources opstellen. Vragen die hierbij aan de orde komen zijn: (1) welke virtuele machines zijn er, (2) welke configuratie praten we over en (3) rollen (lees: rechten) en users zijn er.
  • Stap 2 betreft het uitrollen van de productomgeving (spoke), volgens ons opgeleverde Cloud Service Model (SAAS/PAAS/IAAS ). Deze omgeving zetten we dus automatisch door onze CLI tool klaar.
  • Stap 3, de laatste stap is het deployen van de workload en de repositories, via Infrastructure as Code. Daarbij baseren we ons op eerder gemaakte inventarisatie.

Zelf heb ik een continue honger naar nieuwe technologie. In mijn eerste project heb ik gemerkt dat ik bij Wiconic onderdeel ben van een prachtige groep mensen die samen bedrijven en elkaar innoveren. Een groep met een passie voor IT, innovatie en technologie. Daar voel ik me verbonden mee. Het gevoel dat je aan het stuur zit van je eigen ontwikkeling.

Wil jij ook net zoals Redmer onderdeel zijn van een eco-systeem dat de Nederlandse software-industrie continue innoveert? Een organisatie door en voor technische professionals? Bekijk onze vacatures en lees meer over onze ‘beweging’.

Auteur:

Redmer Nauta

Cloud Engineer