QA In De IT Met Maarten Bergmans

Ongemerkt is iedereen bezig met kwaliteit en risicoanalyses in de dagelijkse routines die we uitvoeren, denk aan steek ik de straat over of niet. Ook kwaliteitsborging is hierin verweven.

Auteur:

Kenniscentrum Test Automation

Test Automation Engineer

<Kwaliteit om ons heen:>

Kortom kwaliteit is aanwezig bij alles wat we doen. Bijvoorbeeld ‘s morgens bij het tandenpoetsen of veters strikken. Hieruit blijkt ook dat kwaliteit een subjectief begrip is. Je bepaalt immers zelf hoe je poetst en hoe lang je poetst of hoe stevig de schoen gestrikt wordt.

De perceptie van mijn zoontje over kwaliteit is op het gebied van veters strikken nog duidelijk anders dan die van mij. Een knoop met twee lussen is voor hem kwalitatief goed genoeg.

Ook al ben ik trots dat hij het zelf wil doen, over de kwaliteit ben ik minder te spreken; halverwege de wandeling naar school is de strik er al uit en bungelt de schoen half van zijn voet, of mag ik ‘s middags proberen een zelfbedachte zeemansknoop te ontwarren.

<Kwaliteitsborging>

Om onze eigen verwachtingen over kwaliteit met elkaar af te stemmen maken we afspraken, richtlijnen en instructies. Zo zijn er voor het veters strikken diverse instructies met zelfs een heus strikdiploma, waarmee je hebt aangetoond de gewenste kwaliteit te kunnen leveren. En daar waar de kwaliteit uit te drukken is in een waarde, wordt afgesproken bij welke waarde de kwaliteit slecht, matig of goed genoeg is.

Het borgen van de kwaliteit is eigenlijk niets meer dan het registreren dat de afspraken, richtlijnen en instructies gevolgd zijn en dat er afgesproken controles zijn uitgevoerd met bijbehorende acties wanneer de kwaliteit toch niet in orde blijkt te zijn.

Bij softwareontwikkeling, testen of test automation is het niet anders.

Vooraf leg je vast wat er wel of juist niet wordt verwacht; waarbij de lijst met “out scope” soms langer is dan “in scope”, dit alles noemen wij acceptatiecriteria. Dit schept duidelijkheid, als zaken ongenoemd blijven kan er later juist verwarring ontstaan.

“Prima is goed genoeg?”</>

Omdat ook de kwaliteit aan verandering onderhevig is, betekent het niet dat kwaliteitsborging iets statisch is. Denk hierbij aan het wachtwoordbeleid door de jaren heen. En de kwaliteitsverbetering dient ook altijd in balans te zijn met de daarbij komende kosten, stop met verbeteren wanneer de kwaliteit goed genoeg is; een mooi voorbeeld vergeleken met wachtwoorden vind ik de pincode van je bankpas. Deze is al sinds de uitvinding van de betaalautomaat, eind jaren 60, slechts 4 cijfers.

<Begin bij het begin>

De rol van de tester is vaak erg belangrijk in het interpreteren van de wens van de klant. Aangezien de testers veel functionele maar ook technische kennis hebben resulteert dit vaak in scherpere acceptatiecriteria. Waardoor er minder ruimte is voor misinterpretatie van wat er daadwerkelijk aangepast of gebouwd moet worden. Door transparant te zijn in wat je gaat bouwen en tussenresultaten laat zien aan de stakeholders kan het project en het eindresultaat een gigantische boost krijgen.

Remark

Voor mij is Quality Assurance zo vanzelfsprekend dat ik het bijna ongemerkt toepas bij wat ik doe. Zowel bij het opstellen van documentatie, uitwerken van user stories of testplannen, of ik richt op het totaalplaatje of juist de details, bij mij staat de kwaliteit voorop. Hiervoor weet ik vaak de juiste kritische vragen te stellen om de juiste antwoorden te destilleren uit de informatie.

Over mij

Veelzijdig, betrokken test en quality engineer. Hoog analytisch vermogen en ervaring in logistiek, chemie en IT. Het leveren en verhogen van kwaliteit zijn voor mij essentiele eige