Werk jij ook al in de cloud? De pandemie heeft geleid tot een grote toename van cloud-gebruik. In dit artikel neem ik je mee op reis door de cloud met de voordelen en hoe je migreert naar de cloud.
De voordelen van de cloud zijn: (1) wereldwijde toegankelijkheid tot bedrijfsgegevens, (2) elastisch op- en afschalen van IT-resources en (3) sterke vermindering van IT-operations. Ook blijkt uit onderzoek dat medewerkers beter presteren als ze flexibel thuis of op afstand werken.
Schaalbaarheid is een van de grootste voordelen van de cloud voor je organisatie. Bij een overstap naar de cloud bespaar je op datacenters en hardware. Ook het benaderen van gegevens is eenvoudiger, door ontsluiting met generieke interfaces.
Ook is het samenwerken in de cloud een randvoorwaarde om flexibel op afstand of thuis in teamverband te werken. Wiconic vind ik daarin een fascinerend bedrijf omdat ze, zoals GITlab, tot een paar maanden geleden geen kantoor hadden en toch zijn gegroeid naar een bedrijf met rond de 40 medewerkers.
Ok, weer even terug naar de cloud. Met de cloud zie je real-time waar je collega’s aan werken. Zo bouw je in je natuurlijke workflow samen je team op.
Bijvoorbeeld real-time file sharing apps, waarbij je ziet welke wijzigingen je collega’s op dat moment in een document maken.
Deze werkwijze voorkomt dat je niet telkens mails met bijlagen naar elkaar stuurt, waardoor je continu achter de feiten aanloopt. Ook kun je in de historie zien welke wijzigingen allemaal in een document zijn gemaakt. Je hebt zo echt het gevoel dat je samen aan een product werkt.
De vraag die veel bedrijven hebben is hoe je migreert naar de cloud. Waar ga je beginnen? Een migratie naar de cloud is een grote stap ‘naar de toekomst’. Denk dan ook goed na wat je nodig hebt om deze stap te nemen.
Beantwoord dan eerst de volgende vragen:
De antwoorden op bovenstaande vragen is input voor het cloud migratieplan. In dit plan staat ook hoe je in fasen migreert naar de cloud, rekening houdend met het afschalen van de huidige IT-resources en het opschalen van cloud resources. Je wilt immers zo min mogelijk dubbele OPEX-kosten tijdens de migratie.
Omdat elk bedrijf en product uniek is, ontwerpt een cloud architect de passende cloud infrastructuur. Een cloud architect helpt je ook bij het bouwen van een nieuwe softwareoplossing en het volledig ontzorgen van de software development lifecycle (SDLC).
Vervolgens bouwen cloud engineers de cloud infra, conform de cloud architectuur en het cloud plan.
Cloud Software engineers werken nauw samen met andere expertisegebieden, om afgestemd de volledige integratie te realiseren.
Bij de migratie is er vaak te weinig aandacht voor het testen van de applicaties. Denk hierbij aan het automatiseren van software testen doormiddel van Test Automation.
Met name de samenhang tussen de gemigreerde cloud workloads en de workloads in oude rekencentra vraagt goede ketentests. Zo borg je dat de software aansluit op de cloud infrastructuur en de kwaliteit van de software is gegarandeerd.