Terugblik TechCafe 31 oktober 2023

<Leuker Werken met AI-assistentie>

Artificial Intelligence, eens een onderwerp dat vooral in sciencefiction thuishoorde, is tegenwoordig een realiteit met onbegrensde mogelijkheden. Van huiswerk maken tot het ontwikkelen van applicaties en het uitwerken van creatieve ideeën – AI kent geen grenzen.

Tijdens ons recente TechCafé-evenement, met inspirerende sprekers, doken we dieper in dit boeiende onderwerp. We onderzochten vragen als: Hoe kan AI onze werkdag veranderen? Welke tools zijn er beschikbaar? En wat zijn de voor- en nadelen?

<De impressie>

Een belangrijke takeaway was hoe AI ons werk niet alleen efficiënter, maar ook leuker kan maken.

Interessant detail: we hadden het hele TechCafé kunnen opnemen en aan een Large Language Model zoals ChatGPT kunnen vragen om een samenvatting of zelfs een LinkedIn-post te schrijven. Fascinerend, nietwaar?

 

Artificial Intelligence wordt zo een van de instrumenten tot het realiseren van infinite velocity in bedrijfsvoering.

In een indrukwekkende demo zagen we hoe ChatGPT ons hielp een webshop op te zetten met een efficiënt datamodel, database, en front-end. Het verbeteren van code, het toevoegen van foutafhandeling en commentaar was nog nooit zo eenvoudig.

Zo kunnen wij ons concentreren op creatieve en motiverende projecten, terwijl we repetitief werk overlaten aan AI.

AI biedt ons de mogelijkheid om onafhankelijk onze algemene kennis te vergroten. Dit varieert van algemene vragen zoals het opzoeken van alle Amerikaanse presidenten tot specifiekere vragen zoals het bakken van een perfecte appeltaart, of zelfs complexe technische vraagstukken.

<Wetenschappelijk onderzoek bevestigt de positieve effecten van AI>

Ook wetenschappelijk experimenteel onderzoek concludeert een productiviteitsverhoging door het gebruik van Artificial Intelligence, zoals b.v. het onderzoek van het MIT door Shakked Noy en Whitney Zhang van maart 2023.

Noy & Whitney concluderen: ‘Exposure to ChatGPT increases job satisfaction and self-efficacy and heightens both concern and excitement about automation technologies.’

Het blijkt dat werknemers het gebruik van AI als zeer positief ervaren, omdat het minder interessante taken overneemt en meer ruimte biedt voor boeiende projecten en zelfontwikkeling.

Echter, het is cruciaal dat we kritisch blijven over de mate waarin we AI inzetten. De kwaliteit van de output blijft onze verantwoordelijkheid. We moeten ons bewust zijn van de informatie die we delen met deze systemen.

Beschouw AI als een aanvulling, niet als vervanging.

“AI is allang geen fictie meer, maar dat betekent niet dat de realiteit minder spannend is!”

<Jouw Mening Telt>

Ben je al bezig met AI in je werk? Vind je dat het je taken leuker of efficiënter maakt? Deel je mening met ons! Hoe zie jij de toekomst van AI? Laten we samen de mogelijkheden bespreken en de toekomst vormgeven!